Ziemniak





Gatunki dzikich ziemniaków można spotkać w obu Amerykach, od Kanady po południowe Chile.[3] Pierwotnie uważano, że ziemniak został udomowiony przez rdzennych Amerykanów niezależnie w wielu lokalizacjach[4], ale późniejsze badania...
Gatunki dzikich ziemniaków można spotkać w obu Amerykach, od Kanady po południowe Chile.[3] Pierwotnie uważano, że ziemniak został udomowiony przez rdzennych Amerykanów niezależnie w wielu lokalizacjach[4], ale późniejsze badania genetyczne wykazały jedno pochodzenie – na obszarze dzisiejszego południowego Peru i skrajnie północno-zachodniej Boliwii. Ziemniaki udomowiono tam około 7 000–10 000 lat temu z gatunku z kompleksu Solanum brevicaule. W regionie Andów w Ameryce Południowej, gdzie gatunek ten jest rodzimy, uprawia się niektórych bliskich krewnych ziemniaka.
Ziemniaki zostały sprowadzone do Europy z obu Ameryk w drugiej połowie XVI wieku przez Hiszpanów. Dziś są podstawowym pożywieniem w wielu częściach świata i integralną częścią większości światowych dostaw żywności. Od 2014 r. ziemniaki były czwartą co do wielkości rośliną spożywczą na świecie, po kukurydzy (kukurydzy), pszenicy i ryżu.[8] Po tysiącleciach selektywnej hodowli istnieje obecnie ponad 5000 różnych rodzajów ziemniaków.[6] Ponad 99% ziemniaków obecnie uprawianych na całym świecie pochodzi od odmian pochodzących z nizin południowo-środkowego Chile.[9] Znaczenie ziemniaka jako źródła pożywienia i składnika kulinarnego różni się w zależności od regionu i wciąż się zmienia. Pozostaje podstawową uprawą w Europie, zwłaszcza w Europie Północnej i Wschodniej, gdzie produkcja na mieszkańca jest nadal najwyższa na świecie, podczas gdy najszybszy wzrost produkcji w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci miał miejsce w Azji Południowej i Wschodniej, z Chinami i Indiami liderem na świecie pod względem całkowitej produkcji od 2018 roku.
Podobnie jak pomidor, ziemniak jest psianką z rodzaju Solanum, a części wegetatywne i owocujące ziemniaka zawierają toksynę solaninę, która jest niebezpieczna do spożycia przez ludzi. Zwykłe probówki ziemniaczane, które były odpowiednio uprawiane i przechowywane, wytwarzają glikoalkaloidy w ilościach na tyle małych, że są one nieistotne dla zdrowia ludzkiego, ale jeśli zielone części rośliny (tj. kiełki i skórki) zostaną wystawione na działanie światła, bulwa może zgromadzić wystarczająco duże stężenie glikoalkaloidów mających wpływ na zdrowie człowieka.[10]
Wild potato species can be found throughout the Americas, from Canada to southern Chile.[3] The potato was originally believed to have been domesticated by Native Americans independently in multiple locations,[4] but later genetic studies traced a single origin, in the area of present-day southern Peru and extreme northwestern Bolivia. Potatoes were domesticated there approximately 7,000–10,000 years ago, from a species in the Solanum brevicaule complex.[5][6][7] In the Andes region of South America, where the species is indigenous, some close relatives of the potato are cultivated.
Potatoes were introduced to Europe from the Americas in the second half of the 16th century by the Spanish. Today they are a staple food in many parts of the world and an integral part of much of the world's food supply. As of 2014, potatoes were the world's fourth-largest food crop after maize (corn), wheat, and rice.[8] Following millennia of selective breeding, there are now over 5,000 different types of potatoes.[6] Over 99% of potatoes presently cultivated worldwide descended from varieties that originated in the lowlands of south-central Chile.[9] The importance of the potato as a food source and culinary ingredient varies by region and is still changing. It remains an essential crop in Europe, especially Northern and Eastern Europe, where per capita production is still the highest in the world, while the most rapid expansion in production over the past few decades has occurred in southern and eastern Asia, with China and India leading the world in overall production as of 2018.
Like the tomato, the potato is a nightshade in the genus Solanum, and the vegetative and fruiting parts of the potato contain the toxin solanine which is dangerous for human consumption. Normal potato tubers that have been grown and stored properly produce glycoalkaloids in amounts small enough to be negligible to human health, but, if green sections of the plant (namely sprouts and skins) are exposed to light, the tuber can accumulate a high enough concentration of glycoalkaloids to affect human health.[10]
Jeśli zdecydowałeś się na zakup pojazdu w niskiej cenie, upewnij się że konwersujesz z prawdziwym dealerem. Dowiedz się czegoś więcej o właścicielu pojazdu. Jeden ze sposobów oszustwa – podać się za realnie istniejącą firmę. Gdy podejrzewasz oszustwo, zgłaszaj je w formularzu kontaktowym dla przeprowadzenia dodatkowej kontroli.
Zanim dokonasz zakupu, uważnie zapoznaj się z kilkoma ofertami sprzedaży, aby poznać średnią wartość wybranego modelu. Jeśli cena wybranej przez Ciebie oferty jest znacznie niższa od analogicznych ogłoszeń, warto się zastanowić. Znacząca różnica w cenie może świadczyć o ukrytych defektach lub o próbie oszustwa przez sprzedającego.
Nie kupuj pojazdu, którego cena znacznie różni się od średniej ceny za analogiczny sprzęt.
Nie zgadzaj się na płacenie zadatku za towar. W razie wątpliwości nie bój się pytać o szczegóły dotyczące ogłoszenia, poprosić o dodatkowe zdjęcia i dokumenty pojazdu. Sprawdzaj ich poprawność i zadawaj dodatkowe pytania.
Najbardziej rozpowszechniony typ oszustwa. Nieuczciwi sprzedawcy mogą prosić o wpłatę zadatku dla "rezerwacji" twojego prawa na zakup pojazdu. W ten sposób oszuści gromadzą duże kwoty i znikają, przestają odbierać telefon.
- Transfer zadatku na kartę
- Nie wpłacaj zadatku bez dokumentów, które miały by potwierdzić przekazanie środków, jeśli podczas współpracy sprzedający wzbudza podejrzenia.
- Transfer na konto "zaufanej osoby"
- Podobna prośba powinna wzbudzić podejrzenia, prawdopodobnie konwersujesz z oszustem.
- Transfer na konto firmy o podobnej nazwie
- Bądź czujny, oszuści mogą maskować się pod znane firmy, wprowadzając nieznaczne zmiany do nazwy. Nie przesyłaj środków jeśli nazwa firmy wzbudza podejrzenia.
- Podstawienie własnych danych do przelewu w fakturze realnej firmy
- Zanim zrealizujesz płatność, upewnij się o prawdziwości podanych danych do przelewu i czy na pewno należą do tej firmy.
Kontakt do sprzedającego
